Ystäväni tuli meille keskiviikkona ja opetin hänelle saippuankeiton saloja. Teimme ensimmäiseksi Laventelisaippuaa.
Kaikki meni suunnitelmiemme mukaan. Kiisselivaiheessa sekoitimme tuoksun, kookoskerman ja laventelinkukat massaan ja kippasimme vuokaan. Nostin vuoan "saippuauuniini" (pahvilaatikkoon) keittiön pöydälle ja aloimme siistiä tarvikkeita seuraavaa massaa varten. Kurkistelin noin vartin välein laatikkoon ja kaikki näytti hyvältä. Yhtäkkiä vuoka olikin kuumentunut ja pinta oli haljennut pahaenteisesti. Kiireessä nostin vuoan pakkaseen. Siellä se sitten saikin jäähdytellä muutaman tunnin ja lopuksi nostin vuoan jääkaappiin. Aika kuumana saippua oli käynyt, sillä se oli vielä kolmenkin tunnin pakastamisen jälkeen lämmin.
Noin 10 tunnin jälkeen kippasin muotin pöydälle ja jännityksellä poistin leivinpaperin. Tadaa, saippua oli onnistunut eikä rasvojen erottumista ollut. JEE!
Leikatessani huomasin pettymyksekseni että saippua oli osittain geeliytynyt ja reunat jäivät valkoisiksi. TOisaalta, olin toivonut että saippuan perusväri olisi jäänyt kokonan valkoiseksi, joten seuraavalla kerralla laitan saippuan pieniin muotteihin ja nostan jääkaappiin estääkseni geeliytymisen. Tai sitten lisään titaanidioksiidia valkoiseen osaan kellastumisen estämiseksi.
Laventelisaippua normaalille iholle
250g Palmuöljy (munkkirasva)
200g kookosrasvaa
50g karitevoita
300g oliiviöljyä
200g auringonkukkaöljyä
lipeää 138g ja vettä 345g
noin 1/2 dl kookoskermaa
Tuoksu 1plo (apteekin) eterinen laventeli
noin 1/2-1 dl kuivattuja laventelin kukintoja
2g violettia utramariinia
Ihanan pirteän väriset kehäkukkasaippuat saavat iloiselle mielelle.
Jäähdytin sekä lipeänesteen että rasvat huoneenlämpöisiksi ylikuumenemista estääkseni. Löysähkön kiisselin sekaan lisäsimme kehäkukan terälehtiä ja ne silputtuikin pieneksi kiisseliä vatkatessa. Lisäsimme taikinaan myös 1 rkl puristettua sitruunamehua kellertävän värisävyn aikaansaamiseksi ,mutta sillä ei ollut havaittavaa merkitystä kiisselin väriin. Sitruunamehu olisi ilmeisesti pitänyt laittaa jo lipeävesiliuokseen mukaan. Vuokina muffinivuoat ja keksipaketin muovit. Jätimme saippuamuotit huoneenlämpöön estääksemme geeliytymistä. Halusimme että saippuat pitäisivät kauniin värinsä.
Kehäkukkasaippua normaalille ja herkälle iholle
300 palmuöljy( munkki)
150g kookosrasva
50g karitevoi
300g oliiviöljyä
200g rypsiöljyä
133g lipeää ja vettä 358g
1 rkl puristettua sitruunamehua
noin 2 g kuivattuja kehäkukan terälehtiä
Tuoksuina sekoitus eri tuoksuöljyjen jämistä. Esim Maui, snow, Tropicana ja vadelma
Kommentit